Skådespelare, regissör och producent
Skådespelare, improvisatör, sjukhusclown och sångerska
Skådespelare, sångerska och översättare
Skådespelare och sångare
Daniel startade som 16 åring på Ulriksdals Slottsteater där han spelade kronprins. Trots att ingen i familjen höll på med teater och sång kände han att detta var hans väg att gå. Så valet blev Teaterhögskolan i Stockholm och sen rullade det på med många olika produktioner.
- Ja, det har blivit en del blandade roller under åren på scen, TV och film. En del känner kanske igen mig från maskinrummet i TV- serien Rederiet där jag spelade ihop med bl.a Bert-Åke Varg. I Jesus Christ Superstar hade jag rollen som Jesus. Så roliga år på olika sorters scener. Chinateatern, Maximteatern, Göteborgs Operan och Stockholms Stadsteater är några av de största. Och nu är jag här på Bruksspelet, berättar Daniel glatt.
Daniel arbetar halvtid som skådespelare. Resten av tiden delar han mellan att arbeta som regissör och producent. Att tillägga är att han också hinner med att sjunga i olika konstellationer.
- Jag har regisserat flera scenproduktioner, men framför allt har jag de senaste åren arbetat som dialogregissör för bl.a Disney´s filmer. Sen blev det också arbete som teater-pedagog på bland annat Calle Flygares Teaterskola, tillägger han.
Ja, Daniel är en man med många strängar på sin lyra och vi på Bruksspelet är onekligen stolta över att kunna presentera honom i årets föreställning. Han har dessutom två roller och vi ber honom berätta lite om dem.
- Som Sven-Olof är jag en sann visionär. En karaktär som vill så mycket och har bara goda intentioner. Hans passion är hästar och bilar. Med ett motto att ”allt går” vill han skapa en fantastisk upplevelse för publiken. Han vill sätta Klippan på kartan och skapa positiva effekter för övriga näringslivet i bygden.
- Min andra roll som Bengt är också en härlig karaktär. Bengt är en social man som brinner för vänner, fotboll och musik. Tvärby If står honom varmt om hjärtat, fortsätter Daniel.
Vad ser du fram emot i sommar, Daniel?
- Såklart att få möta publiken igen efter 2 år. Sen att få möjligheten att spela i en blandad ensemble med proffs och amatörer. Det gör mig ödmjuk och jag känner mig priviligierad. Jag får härlig kraft av allas otroliga engagemang och känslan av gemenskap. Bruksspelet är som ett Silver Hill som funkar, avslutar han.
När vi frågar Eva hur det kommit sig att hon blev skådespelare blir svaret:
- Jag har gått den låååånga vägen, jag var med i revyer i skolan och sedan i Jesperspexet. Men i gymnasiet blev det utbildning till undersköterska /skötare. Det var mamma som tyckte att jag skulle ha ett ordentligt arbete och teater kunde jag hålla på med på fritiden. Nu blev det ju nästan tvärtom, sorry mojan ;)
Eva arbetade i många år som undersköterska i Lund men tröttnade på hierarkin inom vården.
- Efter det blev det flytt till Malmö med arbete som sjungande servitör på Kronprinsen i Wallmans koncept. Några små roller på Stadsteatern blev det också innan jag flyttade till Stockholm. Där jobbade jag som undersköterska igen men en dag ”halkade jag in” på kontoret på Pratt and Whitney. Ett amerikanskt företag som arbetade med flygplansmotorer.
Under anställningsintervjun fick hon frågan vad hon kunde om datorer.
Svaret blev: - I know there is a button called ENTER. Chefen gillade hennes humor (eller var det allt hon visste?) i vilket fall så blev tjänsten hennes.
- Chefen tyckte det var kul att jag höll på med film och teater. En bra chef som aldrig sade nej när någon casting dök upp.
Några roller blev det och även en sommar i Ystad med Ystad Stående Teatersällskap första uppsättninng på Marsvinsholm. Här mötte jag Annika Kofoed för första gången. Hon tog senare över min roll när uppsättningen skulle köras igen.
Efter fyra år i Stockholm beslutade hon att flytta tillbaka hem till Skåne. Här fick hon möjlighet att förena både skratt och hälsa. Hon blev sjukhusclown och jobbar sen 17 år i Clownronden.
- Som sjukhusclown störde inte hierakin mig så mycket, vi kan däremot jämna ut den. Vi i Clownronden arbetar med sjuka barn- och ungdomar. Ett viktigt och roligt arbete som tar 80% av min arbetstid resten är jag teaterlärare på Kulturskolan i Kävlinge och sjunger i bandet Soul function. En annan viktig uppgift i livet är så klart att vara mamma till mina 2 killar, säger Eva och ler.
Kan du berätta lite om Hipp Hipp?
- Jag är gammal grundskolekompis med både Anders Jansson och Johan Wester. Vi gjorde film och revyer redan på skoltiden och när det några år senare var dags att filma Hipp Hipp så ringde de upp mig.
Jag var med i Hipp Hipp 1 och 2, sedan spelade vi två år på Olympen med Hipp Hipp live. Det var så kul. Min makalösa vän Sanna Persson Halapi kom in i matchen i Hipp Hipp 2 som Jolanta och med henne (PAX). Senare bar det av i Pax jordiska äventyr där jag spelar Arga tanten. Fantastiskt skönt att få spela denna arga tant i kontrast till min egen snälla person.
Vad tycker du om din roll i Bruksspelet? Hur är Birgitta Björk?
- Jag kan lätt förlika mig med Bibbi. Har massor av energi och hittar alltid något positivt i saker. Hon tränar och kniiiiiper, är ute på spelningar, har grannfester m.m. Brinner för sitt dansband men längtar tillbaka till då familjen spelade ihop och var ute på vägarna tillsammans. Hon har en dröm om att livet kan bjuda henne på mer än städjobbet och vardagen. Kanske är det därför hon fastnar för Sylvie och Silver Hill. Nytt och spännande. Familjen betyder jättemycket för Bibbi men hon saknar sin son Conny väldigt mycket och är otroligt hönsig med honom.
Vad ser du fram emot i sommar?
- Att få jobba med den fantastiska ensemblen i Klippan med hopp om sol och go publik.
Ngt som få vet om dig” eller ”lite kuriosa om dig"
- Jag är en glad människa, har lätt till skratt men även till gråt. Med risk att låta som en Miss World- kandidat hatar jag orättvisor. Av orättvisor blir jag ännu argare än Arga tanten, faktiskt heligt förbannad. Min ilska är också mitt största driv. Förutom att det är det bästa sångstödet, så kan jag med hjälp av detta försätta berg och skapa storm om det behövs. Det är gött att kunna vända ilska till en god kraft, hade inte klarat mig utan den.
- Det enda partytricket jag kan är att sätta benen på armarna och balansera på händerna. Fördelen är att det ser väldigt akrobatiskt ut och nackdelen är att man lätt bli baktung och drattar på ändan, men det är det värt. Mitt favorituttryck är tjofaderittan. Det lättar upp och bryter vilken dålig stämning som helst. Prova själv
Elsa är en glad och pigg tjej som faktiskt har många likheter med karaktären Jenny Björk som hon spelar i årets föreställning. Hon banar ansvarsfullt sin egen väg, är glad och sprudlande med ett stort musikintresse i grunden.
- Dessutom har jag faktiskt varit hästtjej, berättar Elsa.
Redan som 6-åring deltog hon, som barnskådespelare på Medeltidsvandringar i Linköping, engagerad av sin mormor. Engagemanget för musik och teater fortsatte under uppväxten i hög fart med piano- och gitarrspel, körsång, drama, dans, workshops och studier.
Att söka in på Scengymnasiet i Stockholm blev ett naturligt gymnasieval. Sen blev valet Högskolan för Scen och Musik i Göteborg där hon gick ut 2019. Praktiktiden lades på Stockholms Stadsteater och Elsa spelade bl.a med i ”Öppna era hjärtan” på Lilla Scen.
Några andra uppsättningar som hon deltagit i är bl.a Jesus Christ Superstar, Shakespeare in love och Svarta Änkan. Dessutom har hon varit dansare i filmen Sameblod.
Under pandemin passade Elsa på att läsa in en magister i teatervetenskap och dramaturgi.
- Sen översätter jag musikdramatiska verk från engelska till svenska som en liten sidoverksamhet.
Det som många kanske inte heller vet är jag en av rösterna bakom dubbade filmer på Netflix och i Walt Disneys filmer, fortsätter hon med ett smile.
Elsa tycker att det ska bli härligt att få delta i Bruksspelet i sommar.
- Jag känner spelglädjen i ensemblen och tänk att vi får möta publiken igen! Dessutom är jag peppad inför att möta 80-talet och alla tokiga möjligheter, säger hon nöjt.
Oskar har alltid haft ett klart och tydligt mål att jobba på scen.
- Att berätta och beröra känns viktigt för mig. Jag började på kommunala musikskolan när jag var 10 år. När det var dags för gymnasium valde jag Lunds dans- och musikalgymnasium. När jag gick i tvåan, så fick jag första kontakten med Annika och PO, då jag spelade med i ”Nils Holgersson” på Stadsteatern i Helsingborg. I trean arbetade jag utanför skoltid på ABFs turnerande musikalkonsert ”Mer än sång och dans”, berättar han.
Vandringsteatern ”Historien får liv” på Fredriksdals muséer, musikalen ”Måndag hela veckan” och ”Shakespeare in Love” på Kulturhuset Stadsteatern är några av uppsättningarna han har varit med i. Efter Bruksspelet blir det ”Titanic” på Wermland Opera.
- Jag gick ut Högskolan för scen och musik och gjorde 12 föreställningar av ”Måndag hela veckan” och fick sen kontakt på Wermland Opera i Karlstad. Där fick jag tyvärr inte spela något innan pandemin slog till. Då fick man hitta lite andra vägar. Så något som ni kanske inte vet är att jag även arbetar som stödbiträde inom LSS. Ett otroligt roligt arbete, inflikar Oskar.
- Som kontrast till mina arbeten läser jag gärna, finner ro vid havet eller tränar på gymmet. Nu längtar jag efter att får resa igen och ett av mina favoritresmål är Italien.
- Och så älskar jag ju kardemummabullar, glöm inte det, fortsätter han med ett skratt.
Oskar tycker att rollen som Conny börjar falla på plats. Conny är ju en kille som vill lyckas men allt blir liksom bara fel. Mamma Birgitta avgudar honom och målar upp en bild som han inte kan leva upp till. En dynamisk huvudroll som kräver total närvaro och mycket fart.
- Jag längtar efter att få spela teater igen och speciellt då utomhus på en magisk plats. Jag har sett Bruksspelet en gång innan och slogs då av spelglädjen. Det är härligt att få vara med i sammanhang med ”Brukizarna”, alla har ett så smittande sätt med massor värme och energi, avslutar Oskar.
Presskontakt/producent: Heléne Lindquist, helene@bruksspelet.se
Copyright @ All Rights Reserved